Представят книгата на големия джаз музикант Александър Петков
Представят книгата на големия джаз музикант Александър Петков / Live.Varna.bg

Второто издание на книгата на големия варненски джаз музикант Александър Петков „Технически упражнения за китара“ ще бъде представено утре от 17:00 часа  в отдел „Изкуство“ на регионална библиотека „Пенчо Славейков“. Александър Петков е възпитаник на отдела по джаз музика в консерваторията „Карл Мария фон Вебер” и е първият български китарист, който е завършил висше образование с инструмента китара.

След завръщането си от Германия той основава Варненската джаз китарна школа, която е добре известна в страната ни. Има много ученици, които развиват успешна кариера както у нас, така и в чужбина. Освен преподавател, Александър Петков е композитор. Той е автор на над 1000 джазови и много фолклорни пиеси в равноделни и неравноделни рамери. Издал е 2 албума, които представят неговия собствен стил.

Един от неговите трудове е книгата „Технически упражнения за китара”, която е много добре приета у нас и в чужбина. Първото й издание излиза преди 20 години и бързо се разпродава.

Сдружение „Грийн рок фест“ от Русе, освен организиране на фестивали, има за цел да помага на творците. Така се ражда идеята за второ издание на ценната книга. След обявяването на първата сесия за проекти на фонд „Култура“ към Община Варна, сдружението подава проект. Всички ученици на Александър Петков с радост откликват на идеята. Особена роля имат изтъкнатите музиканти Георги Харизанов и Димитър Нинов, които дават експертно мнение и съдействат по време на целия процес на проекта. Така, с общи усилия и благодарение на финансовата подкрепа на фонд „Култура“ – Община Варна, второто издание на „Технически упражнения за китара“ на Александър Петков е вече факт. Посетителите на премиерата на книгата ще имат възможност първи да видят и получат новото й издание.