Разследва се умишлен палеж
Продължава разследването на причините, довели до пожара във Варна, при който загинаха две деца – момиче на 4 години и момченце на 1 година. Огънят, последван от взрив, избухна в апартамент в квартал „Владислав Варненчик”. Пострадала е и съседка от горния етаж, предаде NOVA.

Родителите на починалите деца са задържани. Майката и бащата са обвинени в умишлен палеж. Задържани са за 72 часа. След това съдът трябва да реши дали да ги остави за постоянно в ареста.

След аутопсия на едно от загиналите в пожара дете: Няма данни за умишлено убийство

„От събраните до момента доказателства се налага първоначалният извод, че пожарът е умишлено предизвикан. Това е дало основание на наблюдаващия прокурор да привлече в качеството на обвиняеми мъжа и жената за извършеното престъпление – запалване на имущество на значителна стойност с последвала смърт. Родителите на говорят за запален огън, те говорят за осветление със свещ в помещението. Събраните до момента доказателства и поведението на двамата са дали основания за такъв извод. Техните обяснения подлежат на проверка”, обясни окръжният прокурор Красимир Конов. 

Две деца загинаха при пожар в апартамент във Варна (ВИДЕО)


Той посочи, че към момента въпросите са много повече от отговорите. Конов обаче подчерта, че решението на прокурора е въз основа на анализ на всичките доказателства.
„Убийство, прикрито с пожар, беше една от първите работни версии. В резултат на аутопсията на едното дете стана ясно, че към началото на горенето то е било живо”, добави окръжният прокурор.
NOVA