Потвърдиха ареста на  8 от членовете на  престъпната група за наркоразпространение в Добрич
Потвърдиха ареста на 8 от членовете на престъпната група за наркоразпространение в Добрич / netinfo

Апелативният съд във Варна потвърди определенията на Добричкия окръжен съд от 18 декември, с които първоначално в ареста бяха задържани членове на въоръжена организирана престъпна група за наркоразпространение в Добрич, съобщават от пресслужбата на институцията.  Въззивната инстанция потвърди ареста на създателите и ръководители на престъпната група Светослав П. и Диян Д., както и на Калоян Л., Сейнур Е. , Георги Г., Десислав К., Павлин Ж. и Дамян Р.  Само 8 от всичките 10 лица, задържани при специализираната полицейска акция в средата на декември, обжалваха процесуалната си мярка за принуда пред въззивната инстанция.
    Пресслужбата на съда припомня, че на 15 декември полицията в Добрич задържа двама от членовете на групата, докато пътували към гориста местност край Добрич, за да заредят едно от депата с наркотици. Те са арестувани на местопрестъплението в момент на разкопаване на тайника, откъдето са иззети намерените вътре 300 грама амфетамин, а у един от един от двамата - 25 грама марихуана. Няколко дни по-късно са отрити още два тайника за съхраняване на наркотици, в които са намерени 40 пакета по 25 грама марихуана и 4 пакета по 10 грама хероин. При обиски пък са открити газови и бойни пистолети и боеприпаси, везни за измерване на наркотични вещества, преносими радиостанции, заглушители за мобилни телефони и полицейски радиосигнали.
    Днес Апелативният съд потвърди законосъобразността на изводите на Добричкия окръжен съд, че всеки един от уличените за участие в престъпното сдружение е съпричастен към дейността на организираната група, занимавала се от години с разпространение на наркотични вещества в Добрич. Въпреки ранния етап, на който се намира досъдебното производство, и двете съдебни инстанции преценяват, че събраните гласни, писмени и веществени доказателства обосновават предположението за активното присъствие на 8-те мъже на наркопазара в Добрич. Нещо повече - за всеки един от тях са събрани допълнително сведения, които свидетелстват за лоши характеристични данни. Арогантни, самонадеяни, склонни към физическо насилие и незачитане на закона са почти всички от задържаните. 26-годишният Сейнур има 5 присъди зад гърба си, в това число и за наркопрестъпление. Соченият за лидер на групата 34-годишен Светослав е реабилитиран по право. От 2003-та година насам Калоян /32год./ е осъждан два пъти – за грабеж и за изнудване, при което са използвани взривни материали. 27 годишният Десислав е постигнал споразумение за условна присъда по друго дело и въпреки, че е бил под домашен арест, отново е намирал начин да се занимава с престъпна дейност. През февруари тази година 36 годишният Диян, сочен от свидетели като един от организаторите на престъпната група е получил условна присъда за наркоразпространение.. Очевидно и за втората съдебна инстанция е, че това осъждане не му е попречило да продължи да се занимава с разпространение на наркотични вещества.   
    Тежестта на престъпната дейност, извършвана в строга йерархия на подчинение на четири нива, както и строгостта на закона, който предвижда за това престъпление затвор от 5 до 15 години, са другите аргументи на апелативния съд, за да потвърди арестите на 8-та обвинаеми.
    Определенията на Варненския апелативен съд, с което бяха потвърдени арестите на 8 от 10-те мъже, членове на престъпна група за наркоразпространение в Добрич, са окончателни и не подлежат на обжалване.
     Пресслужбата припомня информацията от МВР, според която групата е следена в продължение на две години. Наркодилърите от четирите нива не се познавали помежду си. Шефовете на всяко ниво се отчитали пряко на "големия", а трима от организираната престъпна група имали специални функции като изпълнители на наказателни акции върху най-ниските нива. Така се  гарантирал контрола по веригата и се налагал "вътрешния ред" в структурата.
    Групата разпространявала хероин, амфетамини, екстази и марихуана на територията на област Добрич. Открити са тайниците, ползвани за съхраняване на предстоящите за продажба наркотици. Използвани са маскирани изкопи, разположени в горски пояси в околностите на Добрич. Достъп до тях имали членове от второ ниво, които по указания на ръководителя на групата, ги зареждали или доставяли оттам наркотични вещества.