Постоянен арест за наркодилър от Варна
Постоянен арест за наркодилър от Варна / Дарик Варна

33-годишният Светлин Пенев, обвиняем за разпространение на наркотични вещества, от днес ще търпи постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража", определена от Варненския окръжен съд. При полицейска акция миналия четвъртък Светлин беше задържан заедно с 18 годишната Катя Рус., което също се разследва за притежание и разпространение на наркотици, съобщават от пресцентъра на Съдебната палата.

Пари, марихуана, синтетична дрога, различни вещи, предназначени за разфасоване и продажба на забранени от закона вещества, са иззели органите на реда при претърсването и обиските от домовете на наркодилърите. Освен за притежание на дрога, предназначена за продажба, Светлин ще бъде разследван и за склоняване към употреба на наркотици по отношение на други лица, в това число и на непълнолетни. Катя,  която е с чисто съдебно минало, е пусната под парична гаранция в размер на 1000 лева, определена от Варненска окръжна прокуратура.

Окръжният съд във Варна уважи искането на държавното обвинение и определи 33-годишният управител на заведение във Варна да търпи най-тежката мярка за неотклонение. Макар и на твърде ранен етап от разследването, събраните доказателства - гласни, писмени и намерената дрога, водят съда към обоснования извод, че мъжът е съпричастен към престъпленията, за които се разследва. Реална е и опасността, ако е на свобода Светлин да извърши друго престъпление или да се укрие от наказателно преследване. Основание за това съдът намира в съдебната биография на обвиняемия, който вече е осъждан за кражби и грабежи. През август миналата година излязъл от затвора след изтърпяна близо 8 години присъда. Дни след това е започнал да изпълнява и пробационни мерки по друго наказание.