Последна гонка в Международната регата Cor Caroli - Bavaria Yachts”
Последна гонка в Международната регата Cor Caroli - Bavaria Yachts” / снимки: Дарик Варна

С последната, трета гонка от Балчик до Варна днес завършва Международна регата "Cor Caroli - Bavaria Yachts". Състезателите ще стартират от Белия град в 10 часа, като разстоянието, което ще трябва да преодолеят до Морска гара във Варна, е 18 морски мили.

Награждаване на победителите в третия етап и в генералното класиране на LEXUS ще започне в 18 часа на Морска гара. Японският автомобилен концерн е генерален спонсор на регатата тази година.

Стартът на последната гонка бе преместен с час за да могат екипажите да се повеселят на воля снощи. Плажно парти събра яхтсмените на китния Bendida beach край голф игрището Tracian cliffs.По време на партито бяха наградени победителите във втората гонка - нощния етап от Созопол до Балчик. Купи и други награди получиха и призьорите в Про-Ам рейс 2 - второто състезание в регатата, в което едновременно участваха професионалисти и аматьори.

Лош късмет споходи яхтата „Акшея" малко след като пресече първа финала на Про-Ам рейс 2. Мачтата на ветрохода не издържа и се чупи под напора на въжетата и вятъра. Тъй като местните лодки нямали достатъчно гориво за да изтеглят пострадалата яхта до брега, с това се нагърбва екипажът на яхтата „Оберон", разказа пред Дарик Емил Райков, водач на „Оберон". Софиянецът за първи път участва на престижното морско състезание.

Последна гонка в Международната регата "Cor Caroli  Bavaria Yachts
netinfo

Радост за най-бързите вчера и докосване до голямата купа, която ще бъде връчена тази вечер на победителите.

Наред с награждаването, песните и танците, в небето над плажа бяха пуснати десетки летящи фенери, осигурени от организаторите.

Последна гонка в Международната регата "Cor Caroli  Bavaria Yachts
netinfo

В 12-тото издание на "Cor Caroli - Bavaria Yachts" участват над 30 яхти и над 240 участници, които плaват под флаговете на България, Украйна, САЩ, Австрия, Франция и Панама. Рекорден тази година е общият награден фонд, който възлиза на 20 000 лева.

Тазгодишното издание на престижното ветроходно състезание събира за поредна година елита на ветроходството и предлага на публиката екстремни емоции, които са запазената марка на регатата, създадена в памет на Капитан Георги Георгиев - първият българин, извършил сам околосветско плаване с ветроходна яхта.

През 2012 г. се навършват точно 35 години от подвига на Капитан Георги Георгиев, който прекосява земното кълбо за рекордно краткото време от 201 дена, 21 часа и 36 минути и влиза с това свое постижение в „Книгата на рекордите Гинес". Постижение, повторено от мнозина, но яхтата Кор Кароли и Капитан Георги Георгиев са първите в България. Регатата е прекрасен повод българите да си спомнят за самоотверженото приключение на този наш сънародник и поне за няколко дни да се потопят в атмосферата на истинските морски преживявания.