свлачище Варна
свлачище Варна / Live.varna.bg
Кметът на Варна Иван Портних се обяви против пълната отмяна на строителната забрана в местността Св. Никола. Ветото беше наложено преди повече от 20 години заради свлачищни процеси. 

„Районът е презастроен и няма необходимата инфраструктура, За да започне облагородяване, трябва забраната да падне частично. Идеята на администрацията е в да се изгради канализация и подземна комуникационна мрежа”, обясни Портних. 

Община Варна ще създаде платформа, която да съдържа информационни данни , събирани чрез датчици от различни зони в града. Това съобщи още кметът в отговор на общинския съветник Януарий Вичев, който попита кога в морската столица ще има информационни табели за температурата, времето, и запрашеността на въздуха.  Вичев засегна и проблема със сметопочистването в града. Според него фирмите не спазват графика си, а улиците се поливат вместо да се мият. 

Портних увери още, че незабавно ще бъде решен проблемът с обръщача на автобусите на ул. „Девня”, където се образуват огромни задръствани и тапи. Въпросът беше повдигнат от Костадин Костадинов, който заяви, че в края на работния ден колоните от коли в района са километрични.