/ Община Варна
След като вчера беше повдигнато обвинение на кмета на Варна – Иван Портних относно проблемите с авариите на тръбопровода на дъното на варненското езеро, днес той даде изявление пред медиите.

Повдигнаха обвинение срещу варненския кмет Иван Портних

Портних отбеляза, че новият програмен период започна от януари 2021 година.

"Основният акцент беше насочен срещу Плана за възстановяване и развитие. Покрай него изчезна темата за националните програми, които не са на дневен ред вече година и половина. За тях нищо не се говори", каза Портних. 

Той отбеляза още темата за интермодалния терминал. "Идеята на Гуцанов за втори Аспарухов мост леко сме я забравили. Този мост допреди 1 година всеки ден падаше. Сега гледам, че явно мостът, с идване на промяната, се е заздравил и такава тема не съществува", каза той.

"Промяната в този регион се изрази в това, че спряха строителството за "Хемус" при оставени пари от предното правителство. Въпросът явно не е на финанси, а на това, че на "Хемус" не се работи. От важно значение за всеки един варненец е, че всичкото е свързано изначално с "Хемус". Спряха "Хемус", а темата с автомагистрала "Черно море" изчезна, защото, за да има втори Аспарухов мост той нещо трябва да свързва. Респективно трябва да се работи по темата с автомагистрала "Черно море". Те "Хемус" не строят, а проектирането на АМ "Черно море" изчезна от дневния ред. Най-вероятно затова се заздрави старият Аспарухов мост, а пък втори мост към днешна дата явно не ни е нужен. Затова ще строим нов интермодален терминал, което не е лошо, но искам да обясня, че дори собствеността на терена, половината е общинска. Не знам как някой ще строй нещо преди да сме оправили въпроса със собствеността на терена", каза варненският кмет.

„С интерес наблюдавам състезанието на разни политици, извадени от нафталина и такива, които са се запътили натам, да обясняват кой има по-големи заслуги в разкриването на всякакви детайли свързани с темата за тръбата във варненското езеро. Аз нито съм одобрявал програма, нито съм осигурявал финасиране, нито съм избирал изпълнител, надзор или съм строил, както и разплащал и приемал въпросната тръба по простата причина, че тогава не съм се занимавал с политика. Това е ясно за всички“, заяви Портних.

„Нека Гуцанов да попита своя началник Станишев за всички тези въпроси. По време на „Тройната коалиция“ са израни изпълнители, надзорници, проект и всичко останало“, каза още Портних.

Иван Портних разясни и темата относно това дали се е явявал на разпит: "Не съм ходил на разпит, получил съм документите, които трябваще да ми връчат".