/ Община Варна
Кметът на Варна - Иван Портних, е с повдигнато обвинение, потвърди пред БТА окръжният прокурор Красимир Конов.

Причините, за повдигнатото обвинение, са проблемите с авариите на тръбопровода на дъното на варненското езеро.

 Повдигнатото обвинение е по чл. 352 от Наказателния кодек.

Проверка на DarikNews.bg показа, че член 352 от Наказателния кодекс гласи: Който замърсява или допуска да се замърсят почвата, въздухът, водни течения, басейни, подземни води, териториалните или вътрешните морски води или морски води в зони, определени с международно съглашение, в което участва Република България, и с това ги направи опасни за хора или животни и растения или негодни за използването им за културно-битови, здравни, земеделски и други стопански цели, се наказва с лишаване от свобода от една до пет години и с глоба от пет хиляди до тридесет хиляди лева.

Междувременно депутатът от „БСП за България“ Борислав Гуцанов заяви пред журналисти в парламента, че миналата година е подал сигнал до Европейската прокуратура относно казуса с канализационната тръба под Варненското езеро

Гуцанов обясни, че проектът се е реализирал с европейски средства, затова той се е обърнал към Европейската прокуратура.

„Това е по мой сигнал още от миналата година. Става въпрос за мръсната тръба, която се изливаше във Варненското езеро, без от общината да кажат и дума за това близо една година. Сигналът беше изпратен и до Европейската прокуратура, лично до г-жа Кьовеши“, обясни Гуцанов.
 
БТА