Подслушване и договорки на тъмно гонят членове на „България на гражданите” във Варна
Подслушване и договорки на тъмно гонят членове на „България на гражданите” във Варна / личен архив

Председателят на ПП „Движение България на гражданите” в район „Одесос” Петя Манолова напуска партията заради подслушване на неин разговор и договорки на тъмно от страна на варненското ръководство.

Пред Дарик Манолова обясни, че неин разговор с друг районен председател е бил неправомерно записан от колегата й и предоставен на областния координатор Стилиян Гроздев. По време на разговора Петя Манолова изразила субективното си отношение към ръководството на варненската организация и недоволство от методите на управление. Впоследствие Гроздев пускал записа на други членове на партията.

Петя Манолова, която е адвокат по професия, определи тези действия като криминални и изрази притеснение, че не е сигурна дали не са подслушвани и други нейни разговори, например с нейни клиенти. Манолова е подала и жалба в полицията.
„Гроздев допуска противоречиви договорки на тъмно”, каза Петя Манолова пред Дарик и окачестви варненската организация на партията на „кръжок”, в който се занимават с интриги. В местната структура на „Движение България на гражданите”  усилено се говори, че областният председател се договарял тайно за зам.-кметско място, ако доц. Христо Бозов, когото партията подкрепи на частичните местни избори, спечели вота.

По думите на юристката, около 50 други членове на движението я подкрепят и са готови да напуснат партията. Въпреки напрежението и неприятностите в организацията, Петя Манолова заяви, че е щастлива от съвместната си работа със зам.-председателя на движението Даниел Вълчев.

Повод да потърсим Манолова стана нейно писмо с мотивите й да напусне, разпространено вчера. В него се казва:

„От учредителите съм на ПП „Движение България на гражданите” и до момента съм работила всеотдайно и отговорно за разрастването, укрепването и авторитета на партията.
Решението ми да подам оставка като районен председател и да напусна партията, е в резултат на задълбочилите се, до степен на непреодолимост, противоречия в партийното ръководство във Варна. Като председател на един от най-големите райони на партията в града, не намерих подкрепа, разбиране на проблемите и лоялно отношение от областния координатор – г-н Ст. Гроздев. Вместо да работим за една кауза - България на гражданите, като екип, областното ръководство допусна да се развие непрекъснато противопоставяне на районите един срещу друг. Екипност на практика нямаше и това се отрази на изборните резултати.

Г-н Гроздев толерираше противопоставеността между отделните председатели и мен. Стигна се дотам, че събитията на един район да се бойкотират от другите райони; да не се работи обединено, в името на партията, а да се дава приоритет на личностните интереси на отделни ръководители на райони. Важните решения се вземаха „на тъмно”, без открито обсъждане и в интерес на определени председатели на райони.

Но напрежението ескалира прекомерно, когато се стана ясно, че се използват полицейски методи - като подслушване и записване от един районен председател на друг. Нещо повече - този криминално направен запис се подлага на разпространение и обсъждане от областния координатор с цел злепоставянето ми. Тези начини и методи на действие за мен са недопустими от правна и от морална гледна точка и съм сезирала надлежните органи за това.

Считам, че когато доверието е изгубено и са прекрачени границите на правото и на морала, единственият почтен изход е оставката и напускането на партията."