97 процента от всички, които са се включили в местния референдум в Провадия в неделя, са подкрепили идеята да бъдат възстановени минералните солни бани в града, както и хирургичното и родилно отделение на общинската болница. Избирателната активност обаче е била около 20 на сто - крайно недостатъчна, за да стане резултатът задължителен, коментира във варненския ефир на Дарик инж. Кадрия Мехмед – председател на Инициативния комитет за организиране на допитването.

По нейни думи комитетът е бил сериозно критикуван заради ниската активност, тъй като провадийци не са били достатъчно информирани, че предстои референдум.

„Инициативният комитет направи всичко по силите си. Ние сме просто едни граждани и това беше гражданска инициатива, зад която не стоят партия или икономическа сила с ресурс. Разгласата в Провадия беше от уста на уста”, обясни инж. Мехмед.

Тя увери, че инициативата няма да приключи и Общинският съвет трябва да разгледа резултатите от местното допитване. Ако бъде възстановено балнеолечението в града, това би довело до подобряване на икономическото състояние на провадийците, до развиване на туризъм и работа за малкия бизнес, смята Мехмед.

Възвръщането на хирургично и родилно отделение ще стабилизират болницата в Провадия, която всяка година е застрашена от закриване. Бременните са принудени да раждат в Спешния център, във Варна и по пътищата, твърди провадийката.