/ пресцентър ГЕРБ, архив
Новоприетият закон за водите, чийто вносител е Христов, ще даде възможност на Варна да развива СПА туризъм
Павел Христов пред Дарик Варна
98053
Павел Христов пред Дарик Варна
  • Павел Христов пред Дарик Варна
БСП превърна вотовете на недоверие към правителството в олимпийска дисциплина, смята варненският депутат от ГЕРБ Павел Христов. Според него на опозицията им куцат мотивите.
 
„Вотът е истеричен писък на опозиционното лидерство, което се опитва да легитимира съществуването си”, коментира Христов. Той определи като популистки призивите за намаляване на депутатските възнаграждения и за спиране на отпуските за колегите му през лятото. 
 
БСП ще мисли и за трети вот на недоверие

„Целта на народното представителство не е да излъчва мъченици, нито да развива хуманитарна дейност. Трудно ми е да си представя, че през лятото в пленарна зала ще има повече от 5 депутати на БСП, след като през останалото време през годината броят им е между 15-20 души”.
 
Христов обаче благодари на опозицията за подкрепата за Закона за водите, който беше гласуван на второ четене преди седмица. Според внесените от него поправки водният ресурс от находища, попадащи на територията на няколко общини и района, ще може да се ползва от всички тях. Новите законови текстове засягат в голяма степен областите Варна, Добрич и Шумен и ще позволят на местните общини да разгърнат своя потенциал в областта на балнеологията и СПА, мотивира се Христов. 

Кабинетът „Борисов“ оцеля след вота на недоверие

Павел Христов подчерта, че идеята за законопроекта е била на местната варненска власт, тъй като досега общината не е имала правомощия да управлява водите на територията си. Приетите промени ще дадат възможности за отопление на обществени сгради и детски градини с минерална вода, както и за даване на концесия на определени извори.

Дебатите по вота на недоверие в НС приключиха за час и половина

„СПА-туризмът е един от инструментите във Варна да има гости през цялата година, а с новия закон ние помагаме той да се развива по-успешно”, коментира Павел Христов. Депутатът отбеляза, че това е един от малкото закони, които не са срещнали съпротива, а масова подкрепа и на политическо, и на експертно ниво.
 
Председателството на ЕС е легитимирало България като ключов играч и е помогнало за създаването на по-различен имидж на европейската сцена, добави Христов. 
 
Целият разговор с Павел Христов е в прикаченото аудио.