Пак отложиха делото срещу корумпираната инспекторка от РИОКОЗ
Пак отложиха делото срещу корумпираната инспекторка от РИОКОЗ / netinfo
Наказателното производство срещу Ана Костадинова /30год./, служителка от РИОКОЗ Варна, обвинена за взимане на подкуп в размер на 1000 лв., бе отложено, след като Варненският окръжен съд уважи искането на защитата на инспекторката за събирането на нови доказателства. Следващото заседание съдът насрочи за 1 юни тази година от 13,30 часа, съобщиха от пресслужбата на Варненския окръжен съд. Дотогава трябва да бъде изготвена справка от два мобилни оператора - МТел и Глобул, от която да е видно какви входящи и изходящи разговори има между Костадинова и Жасмина Тодорова в периода от 5-ти до 20 април.

Тодорова е бизнесдамата, която се е жалвала пред органите на реда, че е изнудвана от служителката на РИОКОЗ, за да извърши действия по служба и изготви документи, с които санитарните власти разрешават отварянето на обект за хранителни стоки в курорта „Зл.пясъци” .

В началото на заседанието съдът отхвърли искането на защитата на Костадинова делото да бъде върнато на прокуратурата поради допуснати нарушения в хода на предварителното производство. Адвокатът на инспекторката настоява към наказателна отговорност да бъде привлечена и търговката, която е дала подкупа от 1000 лв. Съдът припомни днес, че в изключителните правомощия на прокуратурата е да предявява и да поддържа обвинение срещу лица, за които има основание да повдига обвинение. Съдът се произнася само за вината на посочените в обвинителния акт лица.

В хода на днешното съдебно заседание санитарната инспекторка отрече обвиненията, повдигнати срещу нея. Костадинова твърди, че това са предварително обмислени действия, които целят уронване на престижa й. Подсъдимата твърди, че в основата на тази интрига стоят нейна бивша колежка и Жасмина Тодорова, дала подкупа в деня на задържането й.

Съдът разпита днес и бизнесдамата. Според нея Костадинова не е поискала директно парите, за да бъдат издадени документи, свързани с разкриването на нов магазин през туристическия сезон, но е намекнала, че те трябва да бъдат в 2 плика по 500 лв.

Пресслужбата на Варненския окръжен съд припомня, че след сигнала, подаден от търговката, полицаите описали банкнотите, а по време на уговорената среща Костадинова приела сумата, за да бъдат издадени нужните документи. Служителката на РИОКОЗ е била задържана на 20 април, минути след срещата между двете с предварително белязаните банкноти.