Отварят крайбрежната алея във Варна за автомобили
Отварят крайбрежната алея във Варна за автомобили / Dariknews.bg

Укрепването на свлачището на Крайбрежната алея на Варненския плаж е приключило и достъпът на автомобили ще бъде възстановен, информира „Труд“. В четвъртък пожарникари са премахнали последните опасни дървета от ската под Станчовата алея в Морската градина, съобщи варненският областен управител Стоян Пасев. В петък трябва да мине комисия, която за последно да огледа участъка.

Укрепителните дейности, които бяха извършени от фирма “Инжстройинженеринг”, бяха остойностени на 176 000 лв. В тази връзка Пасев е изпратил предписание на варненския кмет Иван Портних да отмени частичното бедствено положение за района. Земната маса се свлече в началото на май, а Портних бе принуден да обяви бедствие, за да се работи бързо и да се ползват средства от Междуведомствената комисия за бедствия и аварии към Министерския съвет.

Пасев припомни, че това са само временни мерки, които целят да спасят летния сезон. Според специалисти сериозното укрепване на свлачището ще струва над 10 млн. лв. Преди време собственикът на съседния имот “Холдинг Варна” изхарчи 28 млн. лв. за укрепването на двойно по-голям участък.

Проблем пред дългосрочното укрепване на земната маса може да се окаже и смесената собственост, тъй като в увредения участък освен държавни има и частни имоти. Отпадането на бедственото положение означава, че ще бъде възстановен автомобилният достъп от сп. “Почивка”. Той бе ограничен веднага след свличането, а наемателите на крайбрежни заведения можеха да влизат в определени часове за зареждане през входа от басейн “Приморски”. Кръчмарите бяха на ръба на протеста, защото точно в този период те подготвяха заведенията за новия сезон.

Очаква се автомобилното движение да бъде пуснато отново късно следобед в петък или в събота. Когато това стане, подстъпът от басейна отново ще бъде затворен. През целия летен сезон ще бъде забранен пешеходният достъп по самата Станчова алея, а подходите към нея са препречени с масивни заграждения.