Отлив на моряци заради данъчните неуредици
Отлив на моряци заради данъчните неуредици / netinfo
Заради неуредиците с моряшките данъци вече има моряци, които желаят предсрочно да прекратят договорите си за работа. За това предупредиха от сдружение “Морски алианс” на провелата се във Варна кръгла маса по въпросите на данъчното облагане на доходите на моряците, плаващи под чужд флаг.

Проблемите с данъците на моряците ще доведат до отлив от морските професии, което от своя страна ще намали интереса към морското образование, заяви кап. Продан Раданов, представител на менингова компания. Настоящата ситуация ще доведе до увеличаване на емиграцията и намаляване на паричния поток, който влиза в България, а в дългосрочен план до унищожаване на българското морячество и наемане на екипажи от чужденци за кораби на български корабособственици, алармираха от браншовите организации.

Да бъдат спрени данъчните ревизии на моряците, докато не бъде изготвена инструкция за конкретизиране и уеднаквяване на действията на данъчните инспектори от различните поделения на НАП, настоя председателят на Моряшкия синдикат Атанас Стойчев. Той предложи НАП или Министерството на финансите да изискат информация от страните, с които България има сключени спогодби за внесените от наши моряци данъци. Както и да не се правят данъчни ревизии в отсъствието на моряци.

Представителите на морския бизнес настояха да се въведе нулева ставка данък общ доход за моряците, плаващи под чужд флаг ако те са на плаване за повече от 183 дни в годината.

Браншовите организации в сферата на морския бизнес имат варианти за действия, в случай че решенията, които се приемат не ги удовлетворяват. Те ще бъдат огласени след като станат ясни .

Стотина моряци и техни близки се събраха пред сградата на Областна управа Варна, където изчакаха резултатите от дискусията, в която взеха участие областният управител и депутати от Варненски и Бургаски регион.