Откриват ловния сезон на 19 този месец
Откриват ловния сезон на 19 този месец / netinfo
Официалното откриване на ловния сезон във Варна ще бъде на 19 август. Това съобщиха Любо Димитров и Страхил Срелухов от ловните дружнки в селата Долище и Зорница. Според Любо Димитров този ден е най-важен за ловците, защото на него се събират всички, които обичат лова. Не толкова заради лова, а поради организацията и изготвянето на план за действие през целия сезон.

Преди паметната дата обаче, на 5 август “Ловно–рибарско дружество” – Варна организира традиционния ловен събор по случай 118 години от създаването на дружеството в морската столица. Той ще се проведе от 11 часа в спортния комплекс на с. Звездица.

Съборът ще започне с освещаване на знамената на ловните дружини от Варненския и Великопреславски митрополит Кирил. След това знамената ще бъдат връчени на председателите на ловните дружини.

В програмата са предвидени състезание по ловна стрелба между дружините, киноложка изложба на кучета за лов, както и официално връчване на награди.

Официални гости на събора ще са Областният управител на Варна Петър Kандиларов, кметът Кирил Йорданов, кметове на райони, председателят на ловците и риболовците в България доц. д-р Христо Михайлов и началника на Районното управление на горите д-р инж. Емануил Димитров.

Сезона се открива с лов на пъдпъдък и гургулица. От септември започва лова на водоплаващи птици, а в началото на октомври започва отстрел на диви прасета, елени, сърни и кошути, поясни Страхил Стрелухов.