Отхвърлиха жалба на кандидат-кмет за спрян служебен телефон от негов опонент
Отхвърлиха жалба на кандидат-кмет за спрян служебен телефон от негов опонент / снимка: БГНЕС, архив

Общинската избирателна комисия във Варна отхвърли жалба на кандидата за кмет на „Младост” Цончо Ганев, че от началото на предизборната кампания е изключен зачисленият му телефон, който той е използвал като зам.-кмет на района.

В сигнал до ОИК Ганев изтъква, че досегашният му началник и опонент на изборите Христо Христов е упражнил спрямо него „вербален натиск”, ”, изразяващ се в „спиране на служебния му телефон”. По този начин е било нарушено правото му да изразява „свободно мнение”, пише жалбоподателят. Той посочва още, че  Христов е използвал служебен автомобил, докато е в отпуск заради предизборната кампания.

Заключението на ОИК след направената проверка е, че жалбата е неоснователна и липсват доказателства за изложените твърдения. Служебният номер на Ганев е бил посочен като телефон за връзка на сайта на партия „Възраждане”, на която кандидатът за кмет е зам.-председател. Указанието на избирателната комисия към него е,  че безплатното използване на публичен административен ресурс за предизборна кампания е забранено.

Със свое решение ОИК заличи регистрацията на независимия кандидат за кмет на „Аспарухово” Борислав Барийски. Причината е недостатъчен брой валидни подписи. Така на изборите за кмет на района ще участват 11 кандидати.