От „Градски транспорт” скочиха срещу практиката по левче за кварталите
От „Градски транспорт” скочиха срещу практиката по левче за кварталите / Дарик Варна, архив

Таксиметрови шофьори качват пътници от автобусните спирки и ги возят на цената на билета за градски транспорт. За това алармираха от общинското дружество "Градски транспорт", като потърпевши от нерегламентираните превози.

Жълтите коли събират пътници основно по три градски линии - 12, 13 и 209. Правят го с подвиквания и вдигнат показалец, който показва цената. На Централна поща таксиджии дори си позволяват да дърпат пътниците, разкри изпълнителният директор на "Градски транспорт" Злати Златев пред съветниците от транспортната комисия към Общинския съвет.

За ежедневни конфликтни ситуации сигнализират шофьори на автобуси и тролеи. В "Градски транспорт" дори разполагат със снимков материал, обясни Златев. Той добави, че тези нерегламентирани превози на жълтите коли водят до загуби за общинското дружество и икономиката на града като цяло.

В момента дружеството разполага със 70 нови автобуси и 69 стари. Някои от старите возила са на възраст 23 години и с пробег от 1,5 милиона километра. За да бъде поддържан автопаркът в изправност, са нужни средства и приходите са важни, отбеляза шефът на общинския превозвач.

Според съветника Димитър Карбов става въпрос за организирана престъпна група, която работи необезпокоявано от контролните органи. В бранша ги знаели много добре и там не се влизало току-така.

„Ако някой друг страничен отиде там и като тях поиска да извършва нерегламентирани превози, ще го изгонят със сопите и бухалките, които имат в багажниците. А ако им видите външния вид - те приличат на карибски пирати",заяви Карбов.

За наличието на „копърки" признаха и от бранша. Председателят на независимия транспортен синдикат „Авто 94" Димчо Иванов разкри, че досега е подал над 10 сигнала до контролните органи, но без резултат. Той обясни, че нерегламентираните превози трудно могат да бъдат санкционирани, ако шофьорът е с изрядни документи и включен таксиметров апарат. „Возенето за левче" можело да бъде санкционирано единствено за неиздаване на касов бон.

По предложение на председателя на Общинския съвет Тодор Балабанов транспортната комисия реши да задължи регионалната структура на ДАИ да извършва по-сериозни проверки на такситата за нерегламентирани качвания на пътници в района на автобусните спирки. Автомобилната инспекция ще трябва да представя и ежемесечна справка за извършените проверки и наложените санкции.