От днес плащаме левче за градски превоз
От днес плащаме левче за градски превоз / netinfo
От днес с 0.20 лв. скача цената на билета за градския транспорт във Варна. Вместо досегашните 80 ст. ще заплащаме по 1 лв. за превоз в рамките на града. Промяната беше обяснена от кмета Кирил Йорданов с поскъпването на горивата.

Цената на абонаментните месечни карти за вътрешноградски транспорт също се променя. Картата за 1 линия поскъпва от 36 лв. на 45 лв. Учениците ще продължат да се возят за 21 лв., а за пенсионерите над 67 г. и хората в неравностойно социално положение градският транспорт остава безплатен. Пенсионерите под 67 г. ще плащат със 7 лв. повече за карта за една линия, която поскъпва от 28 на 35 лв.

Това е второто поскъпване на градския транспорт от началото на годината. Първата промяна беше на 1 януари, когато билетът скочи от 0.60 на 0.80 лв. В началото на юли служителите на „Градски транспорт” заплашиха със стачка и поискаха увеличение на заплатите си с 350 лв. От Община Варна обещаха по-високи възнаграждения на шофьорите с 251 лв., със 194 лв. на монтьорите и със 120 лв. за всички останали работници.