/ /ThinkStock/Getty Images
По обвинителен акт на прокуратурата във Варна бе наложено ефективно наказание на 45-годишен мъж, съден за избягване установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери чрез потвърждаване неистини, използване на документи с невярно съдържание при условията на продължавано престъпление и приспадане на неследващ данъчен кредит, съобщиха от обвинението.

Той ще търпи присъда от 3 години „лишаване от свобода“ при първоначален общ режим. Мъжът се възползвал от правото си да поиска делото срещу него да се гледа при условията на съкратено съдебно следствие с цел получаване на наказание, намалено с една трета, и признал изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт.

Отложиха отново делото за укриване на над 100 хил. лв. данъци от мандра в Борино

Така състав на Варненския окръжен съд, след като редуцира наказанието с оглед на съкратената процедура, определи присъда в размер на 1 година и 6 месеца „лишаване от свобода“.

Мъжът обаче има предходно осъждане за същото престъпление от 2020 година, когато бил осъден на 3 години затвор, изтърпяването на които било отложено с 5 години изпитателен срок. Наказанията бяха групирани, като 45-годишният мъж ще изтърпи най-тежкото от двете, а именно - „лишаване от свобода“ за срок от 3 години, при първоначален общ режим.

Подсъдимият следва да плати и направените по делото разноски в размер на 1754,25 лева. Той е бил обвинен за това, че в периода от 1 юли 2015 г. до 15 април 2016 г., в подадените от него справки - декларации пред НАП, той потвърдил неистина, а при водене на счетоводството на дружеството използвал фактури с невярно съдържание.

Мъжът декларирал неполучени реално доставки от различни фирми, като по този начин приспаднал неследващ му се данъчен кредит в размер на 184 538,59 лева.

Присъдата подлежи на въззивна проверка пред Апелативен съд в 15-дневен срок.