Осъдиха крадец на дърва и ъглошлайф
Осъдиха крадец на дърва и ъглошлайф / Dariknews.bg

Варненският районен съд наложи най-тежката мярка за процесуална принуда „Задържане под стража“ на 49-годишния И. С. от село Каменар, привлечен като обвиняем за кражба при опасен рецидив. Деянието е извършено на 13 февруари, като от гараж на къща във „Виница” са отнети две резачки за дърва и ъглошлайф, на стойност общо около 280 лв. 49-г. И.С. е задържан от полицията на съседна улица с инкриминираните вещи.

Съдът счете, че е налице обосновано предположение за авторство на деянието, както и че има реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление. Предвиденото в закона наказание за подобно престъпление е лишаване от свобода за срок от 2 до 10 години. 49-годишният мъж е многократно осъждан. Той може да обжалва в 3-дневен срок. В случай на жалба делото пред Варненския окръжен съд е насрочено за 25 февруари от 13 часа.

Районният съд наложи още глоба в размер на 500 лв. на 30-годишен мъж по обвинение, че притежава хероин. Деянието представлява маловажен случай, като обвиняемият е хванат при полицейска проверка на 4 февруари в района на циганската махала да държи у себе си 2 полиетиленови пликчета с кафяво прахообразно вещество.

Експертиза установява, че високорисковото наркотично вещество е с общо тегло 0,16 грама и съдържание на активен компонент диацетилморфин на стойност 14,40 лв. 30-годишният мъж е зависим към хероин. Той има предходна съдимост, невлияеща на квалификацията на деянието.