Операта с премиера на Веселата вдовица
Операта с премиера на Веселата вдовица / Дарик Варна, архив

Операта на Джакомо Пучини „Тоска" ще бъде представена на сцената Варненската опера на 3 февруари от 19.00 ч. Почитателите на изкуството ще могат да се насладят на Димитринка Райчева  като Тоска и Нико Исаков като Барон Скарпия. Емил Иванов, който трябва да влезе в ролята на Каварадоси е възпрепятстван да пътува от Австрия поради лошото време. Неговото място ще заеме солистът на Софийската опера Костадин Андреев. Музиката ще бъде изпълнена под диригентството на главния художествен ръководител на Държавна опера Варна Борислав Иванов.

Джакомо Пучини попада в Париж на представление на драмата "Флория Тоска" със Сара Бернар и решава да композира опера по същия сюжет. За да предаде максимално реалистично духа на времето, в което се развива действието, той издирва църковна музика от 18-ти век и се вслушва в камбаните на крепостта "Сант Анджело", които по-късно намират място в трето действие на операта. Работи по либрето на Джузепе Джакоза и Луиджи Илика, завършва "Тоска" през 1899 г. и приема овациите на публиката на 14.01.1900 г. На премиерата Пучини е извикан 22 пъти на сцената на "Teatro Costanzi" в Рим. Още същата година операта е поставена в Лондон и Париж и оттогава до днес шества по всички световни сцени.

Дни след „Тоска" на 13-ти февруари пред варненската публика ще бъде представена премиерата на „Веселата вдовица" от Франц Лехар. Диригент ще бъде Ерки Пек от Естония, режисьор на представлението е Марк Кроне от Холандия.

В деня на влюбените Варненската опера ще представи „Една любовна вечер в операта" с Вокално трио "Unique Voices" Веселин Вачев, Борис Луков и Георги Петров.