Охраняват денонощно опасния трихлоретан в Девня
Охраняват денонощно опасния трихлоретан в Девня / снимка: Община Девня, архив

Цистерните с трихлоретан във фалиралия завод „Полимери“ в Девня се охраняват денонощно, а мястото е оградено и осветено през нощта, заяви за Дарик кметът на града Атанас Кузев. В началото на миналата година на територията на общината беше обявено бедствено положение заради разлив на опасния химикал и той беше преместен в нови съдове.  Общината е получила с няколко месеца закъснение парите, които отдели от собствения си бюджет за операцията, като градоначалникът сподели, че е останал обиден от отношението на държавата.

„Областният управител (Иван Великов – б.ред.) и министърът на околната среда и водите (Искра Михайлова – б.ред.) ми казаха „Кмете, действай, няма проблем за парите“. След като всички дейности бяха извършени и изпратихме отчета за разходите в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане , оттам ми отговориха „Имали сте пари, изхарчили сте ги, бъдете живи и здрави“. Сумата от 45 000 лева ни беше възстановена чак в края на лятото след оставката на правителството на Пламен Орешарски“, коментира Кузев.

Кметът определи 2014 г. като нулева за малките общини заради спрените оперативни програми. Oбщината е завършила два проекта с европейско финансиране – за строителството на 33 жилища за социално слаби хора и за назначаването на настанените в тях 130 души на работа.

Нови работни места ще бъдат разкрити в Девня след откриването на няколко средни предприятия, чиито инвеститори ще бъдат италиански и белгийски фирми. Официалната безработица в общината е между 4 и 5 %.

Макрорамката на бюджета за настоящата година ще бъде подобна като за миналата – малко над 6 млн. лв. Заложените капиталови разходи са в размер на 150 000, като парите ще бъдат изразходвани за асфалтиране на улици и ремонти на училища и детски градини.

На въпрос дали ще се кандидатира за трети кметски мандат Кузев отговори „По-скоро да“.