Общинските здравни заведени да не плащат дивидент и такса „смет“, предлагат „Реформатори и патриоти“
Общинските здравни заведени да не плащат дивидент и такса „смет“, предлагат „Реформатори и патриоти“ / снимка: „Реформатори и патриоти“

Общинските здравни заведения във Варна да бъдат освободени от такса „смет“ и задължението да внасят дивидент в местния бюджет, предлагат кандидатите за общински съветници на „Реформатори и патриоти“. Кандидатът за кмет и водач на листата на коалицията Чавдар Трифонов смята, че тези средства могат да бъдат пренасочени за обслужване на нисколихвени заеми по програма „Джесика“, които биха позволили на ДКЦ-та да се модернизират бързо.

Чрез предоставяне на безплатни общински жилища ще се привлекат дефицитни специалисти, а младите лекари ще бъдат запазени в града, коментира  кандидатът за общински съветник д-р Ивайло Митковски. Според него през последните четири години местният парламент е абдикирал от общинското здравеопазване.

„За първи път беше закрита болница поради фалит, без да бъде съгласувано с държавата и с ръководството на Тубдиспансера къде ще продължат да се лекуват пациентите. ДКЦ-то в квартал „Аспарухово“ е почти фалирало, а в „Чайка“ е на ръба на оцеляването. Има тенденциозно отношение на мнозинството от съветници към АГ болницата, която е най-добре работещото здравно заведение. Залегнали в бюджета пари не бяха отпуснати на здравните заведения с мотива, че липсват пари“, заяви Митковски. Като пример той посочи, че миналата година на болница „Света Анна“ не са били приведени 300 000 лева за закупуване на апаратура, въпреки че сумата е била заложена в бюджета. Митковски разкритикува местната власт, че по нейна вина се бави българо-израелски проект за изграждане на модерен травма център на територията на здравното заведение.

Делът на общината в „Света Анна“, който сега е 18 %, трябва да бъде увеличен до 50 %, което ще позволи на болницата да кандидатства за средства по европейски фондове, каза Чавдар Трифонов. Според кандидата за общински съветник проф. Радослав Радев здравното заведение „върви назад“.

„Как е възможно варненски болници да вървят технологично напред, а друга болница   в центъра на града бавно и постепенно да загива“, допълни Радев. Според него е парадокс учебните заведения в града да произвеждат толкова медицински кадри, а в здравните заведения да има недостиг на сестри. Радев, който е председател на варненската колегия на Българския лекарски съюз, се оплака, че съветниците от комисията по здравеопазване не са работили съвместно със съсловната организация.

От „Реформатори и патриоти“ предлагат сумата за един храноден в детските градини да бъде увеличена от 3,40 на 5 лева.