/ БТА
Община Варна започва проверки къде търговските обекти и заведенията си изхвърлят боклука и дали имат реални договори с фирми, които се занимават със сметоизвозване. Това каза на пресконференция кметът на крайморския град Благомир Коцев, цитиран от кореспондентът на БТА Мила Едрева.

По думите му проверките ще бъдат както по документи, така и на терен, а нарушителите ще бъдат глобявани. Общината е подала сигнал до прокуратурата за умишлени замърсявания около контейнерите за боклук в града. Проведена е среща с представители на полицията и екоинспекцията, които също ще бъдат ангажирани с този проблем.

По думите на Коцев разпръскването на боклук около контейнерите е умишлено и не винаги причинителите са клошари. Заради проблема Oбщината ще изиска от районните кметства също да затегнат контрола и да започнат да налагат санкции на нарушителите. Междувременно ще бъде внесено предложение в Общинския съвет за повишаване размера на глобите, допълни кметът.

Коцев уточни, че във Варна стартира информационна кампания за разделното сметосъбиране и изхвърлянето на едрогабаритни боклуци, строителни отпадъци и т.н. С кампанията ще бъдат ангажирани домоуправителите, тъй като те имат връзка с повече хора. Освен това информация ще има в социалните мрежи, по билбордове в града, а на контейнерите ще бъдат разлепени стикери. Общината подготвя и създаването на нова площадка за различни видове отпадъци. По думите на кмета тя е в процес на лицензиране.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Мила Едрева/БТА