спасителния кораб Перун
спасителния кораб Перун / Dariknews, архив
Оставки на ръководството на изпълнителна агенция „Морска администрация” заради обявена обществена поръчка за спасителни кораби поискаха от няколко морски организации. По думите на председателя на доброволческата организация БУЛСАР капитан Никифор Герчев и на оглавяващия Моряшки професионален съюз Иван Велков процедурата е предрешена, тъй като само една фирма отговаря на условията. 

Поръчката е за два влекача, които да бъдат на разположение при произшествия с кораби. Тяхната теглителна сила трябва да бъде 45 т. Единствената фирма, разполагаща с такъв влекач, е „Бургас таг сървисиз", която е дъщерна на холандската компания „Мултрашип”. 

Демонстрация на влекача "Мултратаг"
netinfo

„В изискванията не се спомена, че тези кораби трябва да излизат в открито море при лошо време.. Влекачите, с които разполагат българските компании, могат да участват в теглителни операции на кораби, но не са в състояние да качат на борда си екипаж, по-голям от 20 души”, посочи Иван Велков.

Доайенът на морското ни спасяване Никифор Герчев, който наскоро беше отличен с престижна международна награда за дейността си, направи сравнение с кораба „Перун”. Плавателният съд, който вече 10 години е спрян от дейност, може да качи до 500 души на борда си. 

Обществената поръчка за двата влекача е на стойност до 1,5 млн. лв., докато за по-малка от тази сума може да бъде ремонтиран „Перун”, изтъкнаха още Герчев и Велков.