Няма опасност за екипажа на турския танкер, бедстващ в Черно море
Няма опасност за екипажа на турския танкер, бедстващ в Черно море / Dariknews.bg

Няма опасност за 14-членния екипаж на турския кораб, който аварира в Черно море, близо до Варна. Турският кораб се казва „Пазар" и е 3000-тонен, превозвал е олио за Истанбул. Това обясни кап. Пламен Бонев - началник отдел “Контрол и опазване на морската среда“ към Морска администрация Варна. Наводнение в машинното отделение пък е причинило аварията в турския танкер.

„Сигнал за аварията е подаден малко след 11:30 часа от капитана на "Пазар", който съобщава, че вода е влязла в машинното отделение и според него има опасност корабът да потъне. Служители на Морска администрация са огледали района около кораба и са установили, че има два плавателни съда в близост. Установили са връзка с тях и либерийският кораб „Cypria” се е отзовал най-бързо на запитването. „Cypria” се насочи към „Пазар“ и след около 2 часа беше на кораба. Екипажът му прехвърли помпа, но се оказа, че и тя не може да изсуши водата от машинното отделение, след което капитанът на турския кораб взе решение за прекратяване на операцията и за херметизиране на машинното, като корабът  „Cypria” остана в близост за оказване на помощ при нужда“, обясни кап. Бонев.

Министерство на отбраната изпрати вертолет към мястото на инцидента, но след като се оказало, че няма опасност за екипажа и кораба, хеликоптерът се е върнал в база „Чайка". Капитанът на турския танкер категорично е отказал евакуация на екипажа.

„Наблизо е корабът „Еnterprise", обслужващ нефтеното находище край кв. "Галата", който следи за състоянието на турския кораб. След като “Enterprise” пристигне, той е ангажиран да отиде до „Пазар“, да го вземе на буксир и да го докара до Варненския залив, след което по решение на директора на „Морска администрация“ може да му бъде предложено да застане или във Варна, или в Балчик и да се отстранят забележките по кораба. Има опасност от потъване единствено, ако се случи някаква друга авария, но ние се свързахме със синоптик и се очаква да се подобрят условията и да се надяваме, че няма да има причини за нови аварии.“, завърши кап. Бонев.