Няма да ни глобяват, ако храним бездомни животни
Няма да ни глобяват, ако храним бездомни животни / Sofia Photo Agency, архив

Варненският административен съд отмени промените в Наредбата за обществения ред, които забраняваха храненето на бездомни кучета и котки във Варна и отглеждането на повече от две животни на един адрес.

Това означава, че ако храним безстопанствени кучета и котки на обществени места, няма да бъдем санкционирани. Глобата досега беше от 50 до 500 лв, като целта на санкцията бе да се предотврати увеличаването популацията на бездомните четириноги.

Според съда поправките в документа противоречат на Закона и на Европейската конвенция за защита на животните. „Недопустимо е създаването на мерки, които целят да овладеят популациите на безстопанствените животни чрез пълна забрана за населението да задоволява хранителните им нужди. Подобен текст би бил логичен и разумен, но чрез въвеждането на конкретни правила за хранене на бездомни животни, а не като го забрани напълно”, аргументират се магистратите.

Съдът осъди Общинския съвет да плати 70 лева за разноски по делото.

Решението на съда подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 14-дневен срок. „Надяваме се администрацията да прояви благоразумие и да не го обжалва, защото всички причинени щети от въвеждането на безумната наредба до днес са достатъчни”, изтъкват от организацията Animal Hope Varna.