Нов случай на свински грип във Варна
Нов случай на свински грип във Варна / снимка: sxc.hu

Регистриран е осмият заболял от свински грип варненец. Това съобщи за Дарик Варна д-р Светла Станева, директор на дирекция „Надзор над заразните болести” към Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве в града. Заболелият е млад мъж, работещ като технически сътрудник в офис. На 3 август той се е завърнал от пътуване в скандинавските страни. Според д-р Станева, заразяването вероятно е станало в страната ни след като младежът се е завърнал, тъй като инкубационният период на болестта е 7 дни, а първите симптоми при пациента са се появили на 18 август. На 20-ти той е бил прегледан от лекар, а на 21 август е получена положителната проба на вируса АH1N1.

Заболяването протича леко, момчето се лекува в дома си с препарата Тамифлу. Изследвана е и майката на младежа, но при нея не е установено наличие на вируса.
Това е осмият случай във Варна на заразен с вируса АH1N1.
Със сигурност ще има още заразени занапред, категорична е д-р Станева, според която в заболеваемостта няма нищо необичайно. Все повече ще са заразените в страната, коментира експертът.

Заразените досега варненци са преболедували леко, като хоспитализация се е наложила само при двете деца, заболели от коварната болест. За разлика от останалите пациенти, те са били с висока температура.
Здравните власти в Европейския съюз вече преразглеждат мерките, които се вземат спрямо свинския грип, коментира д-р Станева. Вече се избират пациентите, на които да се дават специални противогрипни препарати, за да не се допусне висока резистентност на вируса. Той е изключително изменчив и не се знае как ще ни влияе през есента и зимата, когато ще се най-застрашени от грипни заболявания.