Нов протест срещу добива на шистов газ
Нов протест срещу добива на шистов газ / снимка: Фейсбук

В трите най-големи града на страната днес ще се проведат паралелни протести срещу проучванията и добива на шистов, въглищен и тайт газ. Демонстрациите в София, Варна и Пловдив са насрочени за 18 часа, като в морския град протестът ще се проведе на Козирката срещу Катедралата, се посочва във Facebook поканата за събитието.

Искането на протестиращите е за реални законодателни, административни и технологични мерки за прилагане на приетата през 2012 г. безсрочна Забрана за използване на технологията хидравлично разбиване на територията и акваторията на страната, посочват организаторите - Инициативен комитет “За Чиста България”-Варна.

„С протестите целим да информиране всички българи, че добивът на въглищния газ, тайт газ, шистов газ, газови хидранти в Черно море и подземната въглищна газификация са неотменно обвързани с фракинг. Това означава, че разрешенията за проучване и добив на тези изкопаеми горива са в директен разрез с действащия в момента мораториум. С други думи, имаме забрана на хартия, а държавата е първата, която я нарушава”, се посочва в позиция на “За Чиста България”-Варна.

Целта на Инициативния комитет е министерствата на околната среда и водите и на икономиката, енергетиката и туризма, да прекратят всички разрешения и договори за проучване и добив на нефт и газ, докато не се назначат специалисти, не се разполага с подходяща техника, докато не се напишат наредбите за контрол, докато не се организира мониторинг, за да има всички предпоставки за вписването на забраната в закон.