Нов метод помага на варненци да откажат цигарите
Нов метод помага на варненци да откажат цигарите / DarikNews

Метод за отказване на цигарите с до 80 % успеваемост вече е достъпен в ДКЦ I “Св. Клементина”, заяви д-р Иван Иванов, шеф на болничното заведение. Той се казва "Аз отказах цигарите". Борбата с тютюнопушенето ще става с помощта на специален апарат, каза още д-р Иванов. Апаратът е единствен в региона и втори в страната. Методът се прилага в София от 3 години.

Апаратът е предоставен безплатно на болницата от софийската фирма, която вече прилага метода, каза още Иванов. Той е стоял близо 10 дни на склад, докато бъде подготвен за употреба. Още вчера от метода се е възползвал първият пациент.

Цялата терапия включва 4 процедури по един час, но не винаги е необходимо да се направят всичките, заяви физиотерапевтът д-р Ваня Мацанова. Тя допълни, че в повечето случаи пациентите спират да чувстват никотинов глад още след първата или втората процедура. Самият метод се осъществява чрез стимулиране на биологично активни точки на двете уши чрез електроимпулси, посочи още д-р Мацанова. Така се предизвиква отделянето на бета ендорфини в мозъка, които залъгват никотиновите рецептори и по този начин се премахва никотиновата зависимост.

Методът може да се прилага при пациенти с хронични заболявания, които са регулирани с терапия. Противопоказания има само при наличието на пейсмейкър.

Апаратът помага да се премахнат неприятните странични ефекти при спирането на цигарите, каза още физиотерапевтката. Това са стрес, напълняване, изолирани невротични реакции и други. Ефективността на метода зависи от двигателния и хранителния режим. Съществен момент е и мотивацията, посочват специалистите.

Терапията струва 500 лева. Цената включва четири процедури и е еднаква с тази в другите страни, където се прилага методът, посочи д-р Иванов. Сред тях са Гърция, Великобритания, Италия, САЩ и други. Всеки пожелал да се възползва от апарата получава специална индивидуална карта. В нея се въвеждат данни и резултатите от предварително попълнен въпросник.

Апаратът е разположен в лекарския кабинет за физиотерапия. В момента за работа с него се обучават двете лекарки д-р Марияна Дерменджиева и д-р Румяна Георгиева.

Методът е изключително ефикасен и за разлика от другите методи, където успеваемостта е 15-25 %, този има до 90 % положителен ефект, посочи Венелина Хамова, която е част от програмата за борба с вредния навик. Данните за успеваемостта в България са за между 70-80 %.