Николай Василев: Трябва да се инвестира в младите специалисти
Николай Василев: Трябва да се инвестира в младите специалисти / netinfo

Безспорно световната икономическа криза ще продължи да се отразява на пазара на труда у нас и безработицата ще се покачва. Въпреки това обаче работодателите трябва да инвестират в студентите и младите специалисти и след време вложението им ще се изплати многократно. Това заяви министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев при откриването на Форума “Кариери 2009 – Добра кариера, добър живот” във Фестивалния и конгресен център.

Въпреки че интересът към инициативата намалява заради неблагоприятните икономически условия, от началото й преди седем години досега хиляди млади специалисти от страната са посетили форума, а 1146 от тях вече работят в структурите на държавната администрация, допълни министърът.    

Министерството на администрацията ще се представи със собствен щанд на форума, представящ възможностите за работа и стаж във ведомството. През тази година отново ще има осигурени стажове, от които могат да се възползват студенти, желаещи да се реализират в държавната администрация. Платените стажове ще бъдат общо 70 за годината с продължителност два месеца. Месечното възнаграждение е 300 лв.

Тази година 33 фирми разположиха общо 38 щанда във Фестивалния и конгресен център във Варна. Традиционно най-много са представителите на банки, хранителни вериги и мобилни оператори. Форумът за кариери и стаж ще продължи само до 18 часа днес. Времето е напълно достатъчно за студентите и работодателите да си бъдат полезни взаимно, увериха организаторите.

Форумът се провежда през март и април в девет български града - София, Варна, Свищов, Велико Търново, Русе, Благоевград, Пловдив, Бургас и Стара Загора.