Наплив за работа по морето през лятото
Наплив за работа по морето през лятото / sxc.hu, архив

Стотици безработни се наредиха на опашка за сезонна работа по морето. Напливът е в рамките на традиционната трудова борса, която се откри днес в Двореца на културата и спорта във Варна. Тази година изложението е насочено предимно към младите хора.

Във форума участват 45 български работодатели, т.е. два пъти повече спрямо миналата година. Те са заявили да осигурят поне 1 000 работни места, съобщи директорът на Агенцията по заетостта Асен Ангелов.

Във Варна в момента текат курсове за професионална квалификация в сферата на туризма на около 800 души. 300 души ще бъдат обучени за сервитьори и бармани, 450 – за камериерки и 40 – за администратори, посочи шефът на Регионалната служба по заетостта Пламен Начков. Той обясни, че курсовете, организирани от Бюрото по труда, са стартирали през февруари и първите трябва да приключат в началото на май.

„Новото е, че практиката се осъществява в база на хотелиерите – както за камериерките, така и за сервитьорите. Т.е. работодателите ще имат възможност да изберат тези, които са се откроили от останалата група, и веднага да ги наемат“, каза още Начков.