/ МС
"Близо 150 000 лв. са нужни за почивстването на фасадата на варненския катедрален храм "Свето Успение Богородично“, съобщи Валентин Вълев, председател на Строителната камара във Варна.

По негова инициатива вече тече и национална дарителска кампания, подкрепена от граждани и медии. "Средствата са необходими за почивстване на каменната облицовка и нейното "запечатване" и те трябва да бъдат събрани в рамките на три месеца, докато около фасадата има изградено скеле за текущия ремонт", посочи Валентин Вълев.

Откриха останки от базилика в центъра на Варна

Почистването се налага, тъй като камъкът е събрал прах и оглагания във времето, а почистването му ще даде нов облик на символичната сграда в морската столица за следващите 20 години. Митрополитската катедрала "Св. Успение Богородично“ е построена преди 140 години от дарители.

Тя е първият голям храм у нас, издигнат след Освобождението. Средствата се набират чрез DMS платформата. С SMS на номер 17 777 и текст DMS KATEDRALA, всеки може да подкрепи каузата. За абонати на трите мобилни оператора цената на 1 SMS е 1 лв., за потребители на предплатени услуги 1 SMS е 1,20 лв. с ДДС, за абонаментни дарения стойността е 2 или 5 лв. месечно. 
Агенция "Фокус"