/ ThinkStock/Getty Images
Останки от базилика бяха открити при разкопки в терен в центъра на Варна. Археологът от Регионалния исторически музей Валери Йотов уточни, че паралелно с християнския храм е разкопана и още част от римската крепостна стена на Одесос.

"Стената е с ширина около 1,6 метра. Разкрит е вход към града, но той не е ограничен с кули", обясни Йотов. Според археолога, малката ширина на крепостната стена е обяснима, защото на това място не е имало необходимост от мощно защитно съоръжение.

"Причината е и в римския период, по-късно във византийския, обитателите на града са разполагали със силен флот, който ги е отбранявал откъм морето. Базиликата е извън крепостната стена, но това също не е изключение", допълни археологът.

По думите му, около днешна Варна е имало няколко такива християнски храма, където са идвали да се черкуват хората от околните населени места. "Проблемът е, че старините в зоната са доста разрушени, тъй като на това място е била изградена най-ранната джамия в града", разказа още Йотов.

По думите му, кварталът е бил с мюсюлманско население, което не е изключено да е ползвало материал от съборените сгради за изграждането на храмовете си.

"Идеята за този парцел е в него да бъде изграден многоетажен паркинг", допълни Йотов. Според него, има много възможности за подходящо експониране на старинните находки, като не е нужно да се прави музей на открито.
БТА