Мутафчиев: Постигнато е споразумение за данъците на моряците
Мутафчиев: Постигнато е споразумение за данъците на моряците / netinfo
Между Министерството на финансите и Министерството на транспорта има постигнато споразумение за данъците на моряците. Това съобщи във Варна министърът на транспорта Петър Мутафчиев.

До края на годината всички моряци, които работят за компании от страни членки на ЕС, трябва да представят данъчни декларации за платени налози в чужбина. Така към техните доходи ще бъдат приложени спогодбите за избягване на двойно данъчно облагане и те няма да плащат данъците си у нас.

На останалите, които са около 5 процента и работят в страни извън ЕС, ще се приспадат командировъчни по 30 долара дневно за редовия персонал и по 100 долара - за ръководните кадри, посочи транспортният министър. Според него по подобен начин трябва да бъдат решени данъчните проблеми на моряците от предните няколко години/ изказването на министъра по темата ще откриете в прикачения звуков файл /.

Засега в Министерството на транспорта няма информация за проявен интерес към приватизацията на БМФ. В момента Правителството обсъжда варианти за публично-частно партньорство, при което държавата да създава дружества с частни предприятия, при което да запази 33 процента от собствеността, каза още министър Мутафчиев.