Моуриньо идва в България да се любува на заливите ни
Моуриньо идва в България да се любува на заливите ни / снимки: Дарик Варна

Ако България успее да включи свой представител в Клуба на най-красивите заливи в света, при представянето тук ще бъде поканен Жозе Моуриньо. Това заяви вицепрезидентът на Клуба на най-красивите заливи в света Мария дас Дорес Мейра, която е и кмет на Сетубал. Третият по големина португалски град е родно място на старши треньора на испанския гранд Реал Мадрид.

На Специалния ще се разчита и да подкрепи кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата, заяви кметът на Аксаково Атанас Стоилов. Той се пошегува, че ако почитателите на Реал Мадрид у нас станат поне колкото тези на Барселона, кметът на Сетубал ще доведе Моуриньо при следващото си посещение тук. В замяна Аксаково ще съдейства на португалския град да вкара залива си в списъка на природното и културно наследство на ЮНЕСКО.

От днес Аксаково и Сетубал са официални партньори, като на тържествена сесия местният Общински съвет гласува единодушно побратимяването. Двата града ще си сътрудничат в областта на икономиката и туризма. Аксаково ще черпи от опита на португалския град в областта на културния туризъм. Португалците пък ще опитат да привлекат повече български туристи.

Заедно с кмета на Сетубал на визита у нас е бизнес-делегация. Бизнесмените от Иберийския полуостров ще огледат територии край аксаковските села Осеново и Генерал Кантарджиево, с цел инвестиции. Ще бъдат проучени и възможностите за изграждане на складови и производствени бази край летище Варна, посочи Атанас Стоилов.

Моуриньо идва в България да се любува на заливите ни
netinfo

Днес и в следващите няколко дни кметът на Аксаково ще разведе вицепрезидента на Асоциацията на най-красивите заливи в света последователно край заливите на Варна, Балчик, Шабла, Несебър и Бургас. Целта е страната ни да излъчи кандидат за влизане в Клуба.

През септември на заседание на Клуба в Бодрум, Турция, ще бъде презентиран един български залив. Процедурата при номинация на залив за членство в Клуба отнема около една година. Членството обаче се прекратява, ако настъпят промени и заливът вече не отговаря на изискванията, предупреди Мария дас Дорес Мейра.

Критериите за подбор и членство не са никак малко. Заливът трябва да е с уникална природа, водата да е чиста, да има добре изградена инфраструктура и в същото време да няма строителство, отбеляза Мейра.

Ето и някои от останалите изисквания:
- Заливът трябва да бъде обърнат към брегова линия с преобладаващ вдлъбнат тип на терена
- Да бъде обект на защитни мерки
- Да представя интересна флора и фауна
- Да представя атрактивни естествени местообитания с изключителна природна стойност
- Икономическите дейности в обкръжаващата среда да могат да съществуват съвместно
- Да е налице потенциал за икономическо развитие

Членовете на Клуба на най-красивите заливи в света са по-малко от 40, само 11 от които се намират в Европа. В Клуба, освен Сетубал, членуват Сан Франциско /САЩ/, Бока Которска /Черна гора/, Бодрум /Турция/, Мон Сен Мишел /Франция/, Рио ди Жанейро /Бразилия/ и др.