Московски: Надявам се голяма част от задържаните моряци да се окажат невинни
Московски: Надявам се голяма част от задържаните моряци да се окажат невинни / Дарик Варна

Задържането на кораба „Свети Николай” в Испания ще се отрази негативно на българския флаг. Това заяви във Варна министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

„За съжаление, се оказва, че корабът и моряците са българи. Надявам се следствието да се развива в такава посока, че голяма част от моряците да се окажат невинни, т.е. че не са знаели какъв товар има на кораба”, коментира транспортният министър.

Визитата на Ивайло Московски във Варна е част от инициативата „Седмицата на морето”, която се провежда под егидата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Московски посети Българския морски квалификационен център и провери условията, при които се подготвят курсистите. Министърът управлява кораб на 3D симулатор, на който се обучават моряците.

21 българи бяха арестувани на борда на кораба, превозващ близо три тона кокаин. Плавателният съд, който пътувал под български флаг за Галисия, е щурмуван в открито море - на около 80 км от брега на южния град Кадис. При акцията на испанската полиция бяха задържани общо 31 души. Според вицепремиера Цветан Цветанов испанските престъпници са поели пратката на испанска територия. Освен българи и испанци, в трафика са участвали и представители на Колумбия.