Млади и стари ще се съберат на Варненска седянка
Млади и стари ще се съберат на Варненска седянка / http://mitropolia-varna.org

На традиционната вече Варненска седянка ще се съберат народни танцови състави, изпълнители на народна музика и деца, младежи и възрастни хора, настанени в социални институции. Това ще се случи утре, 29 септември, пред храм „Св. Николай Чудотворец” и в двора на Духовно-просветния център „Св. Арх. Михаил”.

Седянката като събиране на млади и стари е естественото място за предаването на културните, занаятчийските и семейните традиции. Затова тази година на седянката са поканени да участват възрастни хора от дома за стари хора „Гергана”, младежи от енорията на храм „Св. Николай”, деца от Дом „Гаврош”, младежи от Дневен център „Ривиера” и деца от Карин дом.

Празникът традиционно ще започне със Светата Литургия, а после всички заедно ще се хванат на хорото пред храма.

Гост на Седянката ще бъде Надежда Савова от мрежата „Хлебни къщи”, която ще помогне на всички, млади и стари, заедно да замесят хляб в двора на храм „Св. Архангел Михаил”. Замесването на хляба е част от отбелязването на всеки празник. Събирането на всички в двора на храма, песните, танците и месенето на хляба са продължение на радостта и любовта от Светата Литургия.

На тази седянка за пръв път ще има и благотворителен базар пред храм „Св. Николай”, на който ще се продават предмети, изработени от децата и младежите от различните социални центрове и домове, като събраните средства ще се подпомогнат дейностите в тези центрове. През целия ден на  двора на храм „Св. Архангел Михаил” ще се раздават закуски, който ще се приготвят от доброволци.

В празничното хоро ще вземат участие Танцова школа „Колеви”, формация „Орфеони”, група „Зора” и др .