Министърът на културата награди читалището в село Кипра
Министърът на културата награди читалището в село Кипра / Община Девня

Министърът на културата Вежди Рашидов удостои с грамота и медал НЧ "Христо Ботев - 1927" в с. Кипра, община Девня. Отличието се присъжда на самодейците от културно-просветното средище за принос в опазването и популяризирането на националната културна идентичност и по повод вписването на читалището в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство - 2016 г.

Инициативата е по проект „Живи човешки съкровища – България” на Института за фолклор при Българската академия на науките и Дирекция “Културна политика” в Министерството на културата. Той е първа стъпка към реализацията на Програмата на ЮНЕСКО "Живи човешки съкровища"в България.

Проектът цели да се насърчат носителите на нематериалното културно наследство да практикуват дейностите и да предават познания и умения на следващите поколения. България има щастието и до днес да притежава в значително съхранен вид фолклорна култура в нейния синкретизъм - като неразривно съчетание на звук, движение, слово, ритуал и пр.

Традиционната фолклорна култура съществува чрез многообразие от локални варианти, очертаващи относително самостойни културни пространства и предопределящи особената роля и място на диалекта, разбиран като културна специфика, съобщават от пресцентъра на Община Девня.