/ iStock
Третото издание на Международното триенале „Духът на акварела” ще събере художници и почитатели на изкуството от 12 юли във Варна, съобщиха от Градската художествена галерия. Основен организатор на форума е фондация „Международно акварелно общество – България“ с председател Селма Тодорова.

Фестивалната част на триеналето ще бъде открита утре и ще продължи до 16 юли. Изложбата ще бъде подредена в Градската галерия, а ценителите могат да я разгледат до 11 август.

В експозицията ще участват 352 творби на художници от 55 държави. От тях 33 са номинирани, а 25 ще получат награди. Всички участници ще бъдат представени в двуезично печатно и дигитално издание – каталог на фестивала. След Варна по-голямата част от картините ще бъдат включени в пътуваща изложба в още девет български града.

Уникалният празник на акварела във Варна ще бъде съпроводен и със съпътстващи събития. Ще бъдат подредени изложби в още четири варненски галерии. Планирани са и пърформанси, пленери, демонстрации и презентации с акварелна техника, за които са поканени както утвърдени български, така и световноизвестни акварелисти от чужбина.
БТА