Фолклорният танцов клуб „Еньовче“ във Варна събра близо 3 000 лева за закупуване на истински кон в помощ на сдружението за Хипотерапия и Ерготерапия „Заедно можем“. Това научи кореспондент на DarikNews.bg от Енчо Боев, ръководител на клуба.

Християн Тилкиян

Благотворителната инициатива на клуба стартира по-рано тази година с идеята да бъдат събрани повече средства. Тя е насочена към специалната терапия с коне за деца със специални потребности. Освен за събиране на средства за истински, клубът се е насочил към покупка и на механичен кон, което ще ги превърне в иноватори, тъй като за момента няма информация да има такъв в България, с който да се работи.

Хипотерапия и Ерготерапия

„Новата ни благотворителна кампания е насочена към Хипотерапия и Ерготерапия „Заедно можем“ за деца със специални потребности. Терапията с коне е рядко срещана и се броят на пръсти хората, които се занимават с такъв тип дейности. Конете имат много благоприятно въздействие върху децата заради усещанията и възприятията, като чрез самата езда те правят много по-лесно движения. Управителката на сдружението, извършваща тази манипулация, сподели, че конят, който се ползва, е вече на доста години и трябва да се закупи нов. Механичният кон, от друга страна, е изключително полезен за децата през зимата, за да могат да продължат работа с него на закрито“, разказа Енчо Боев.

Енчо Боев/Личен архив

Сумата за покупка на живия кон вече е събрана. Подсигурени са около 3 000 лева, от които голяма част е набрана от последното коледното празненство на „Еньовче“. Оттук фолклорният клуб се насочва към механичния кон, на който цената е близо 4 000 долара/евро.

„Януари месец започваме да произвеждаме мартеници, февруари – разпространяваме, за да може да достигнем до повече хора и така да съберем тази голяма сума. Надявам се и знам, че ще го направим. Ще купим този механичен кон, за да може терапиите да продължат и така децата да правят малки стъпки към подобрението си“, категоричен е ръководителят на клуба.

През 2020 г. домът за медико-социални грижи за деца във Виница стартира кампания за събиране на средства за вертикализатор.

Християн Тилкиян

„Произвеждах календари на клуба, остатъка от незакупените реших да продам, а сумата, която събера, да я насоча към определено място. Тогава видях, че домът във Виница прави кампания за събиране на средства за вертикализатор, който представлява устройство, което държи детето изправено. В отделението децата изцяло лежат, а това залежаване уврежда органите им и трябва определени часове в деня те да бъдат изправени. Домът има вертикализатори, но всяко дете е редно да има по един такъв, защото когато местят самите настройки по него, много бързо се чупят. Казаха ми, че събират 4 500 лева и предложих сумата, която бях събрал от календарите, макар да е малка. Тогава организирах кампания за продажба на мартеници с фолклорни мотиви, които сами произведохме, разпродадохме и успяхме да съберем тези 4500 лева. Лично закупихме вертикализатора и директно го предоставихме там“, разказва още Боев.

Инициативата с мартениците продължава и през следващата година, когато фолклорният танцов клуб „Еньовче“ събира средства в полза на децата и младежите от ЦНСТ, с. Тополи, Варненско, които имат тежки умствени увреждания. Два климатика, външни ролетни щори с комарници за 9 стаи, вертикализатор, косачка, приключенско килимче, музикално-двигателна програма за мозъка и тялото, програма за рехабилитация на челюстта са само част от даренията на клуба.

Хипотерапия и Ерготерапия

„Миналата година наша танцьорка забременя с второ дете. В даден момент започнах да не я виждам в залата, впоследствие разбрах, че заради коронавирус е влязла в болница. Приспали са я, започнали са израждане на бебето, но тя не се събудила. Хубавата новина е, че детето е живо и здраво, но за жалост нашата танцьорка вече не е между живите“, разказа с тъга ръководителят на фолклорния клуб.

Енчо Боев организира коледното тържество в края на 2021 г. с идеята да съберат средства и облекчат финансово бащата, останал сам с две деца. Голяма верига хранителни магазини също е подпомогнала кампанията с ваучери.

Християн Тилкиян

8 585 лева събират благодарение на благотворителната кампания „Мартеници с кауза“, създадена от приятели и танцьори на ФТК „Еньовче“. Събраната сума беше дарена на отделението по Детска хирургия в Окръжна болница – Варна за закупуване на лазерна система FIRE-XEL, която дава възможност за извършване на минимално инвазивни оперативни намеси. Устройството осигурява 15 различни режима на работа за безкръвно и амбулаторно лечение на различни проблеми.

„Благодаря на хилядите сърца, които помогнаха и продължават да помагат за реализирането на всяка една наша обща мечта. Организацията е тежка, но ние не се отказваме. Всяка година се питам защо го правя. След това си отговарям, че докато мога ще го правя, защото си заслужава. Понякога така ми е трептяло, едвам съм сдържал сълзите си пред децата, но това са едни чисти души, на които няма как да не помогнеш и не подобриш живота“, завършва Енчо Боев, ръководител на ФТК „Еньовче“.

За повече информация и предстоящи бъдещи кампании последвайте Фейсбук страницата на фолклорния състав - https://www.facebook.com/podari.lubov.2020