Марешка оспорва подписа на кмета за плажната къща
Марешка оспорва подписа на кмета за плажната къща / снимка: Dnevnik.bg

Варненският административен съд даде ход на делото, заведено от съпругата на Веселин Марешки срещу заповедта на кмета за събаряне на втория етаж на фитнеса на бизнесмена. В съдебната зала Светлана Марешка в качеството си на управител на концесионера „Белвекс” поиска отмяна на кметското разпореждане за демонтиране на обекта.

Според защитата й констативният акт, на базата на който е издадена заповедта, не е съставен от компетентен орган. Като противозаконно адвокат Христо Нехризов изтъкна и обстоятелството, че заповедта не е подписана от кмета, съобщиха от пресслужбата на съда.

Съдът назначи съдебно-графологическа експертиза, която да изясни автентичността на положения подпис. Според  юрисконсулта на Община Варна той принадлежи на зам.-кмета Антон Жожев. Кметската администрацията трябва да представи и доказателство, че към датата на обжалваната заповед градоначалникът е ползвал платен годишен отпуск.

Въпросната временна постройка се намира на плажа „Кабакум – Север 2” и е собственост на варненския бизнесмен Веселин Марешки. Още през лятото регионалният министър Лиляна Павлова обяви при своя визита, че обектът ще бъде проверен. Сградата има разрешение от Община Варна и отговаря на изискванията за преместваем обект. Постройката не стои на бетонна конструкция, а на метална, но разрешението за монтирането й е за 56 кв. м., а реално тя е 112. Това означава, че целият втори етаж на обекта е незаконно поставен, коментира тогава Павлова.

В средата на октомври беше издадена кметска заповед за доброволно премахване на второто ниво на двуетажния преместваем обект. Заповедта обаче беше атакувана пред Върховния административен съд, който уважи жалбата на концесионера „Белвекс" и спря предварителното изпълнение на разпореждането.