Лято'2015: Посещавали сме заведения с лоша хигиена, яли сме храни с изтекъл срок
Лято'2015: Посещавали сме заведения с лоша хигиена, яли сме храни с изтекъл срок / снимка: Дарик Варна, архив

Туристически комплекс в близко до Варна населено място е предлагал храни с изтекъл срок на годност, които са били приготвяни при изключително лоша хигиена. На подобен случай са се натъкнали при регулярна проверка през лятото служители на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ). Това разкри началникът на отдел „Контрол на храните" Златина Димова. Тя уточни, че комплексът го грози санкция в размер от 1500 до 4000 лева.

16 кг месо 9 кг миди с изтекъл срок на годност са иззети и бракувани в резултат на засилените проверки по морските ни курорти през изминалия летен туристически сезон. Направените за периода проверки в „Злати пясъци", „Св. Св. Константин и Елена" и „Камчия" са общо 346 на брой. Връчените предписания са 50, а съставените актове - 5.

Сред засечените нередности са предлагане на храни с изтекъл срок на годност, работа с храни при изключително лоша хигиена и нарушено разпореждане за спиране от експлоатация на обект за обществено хранене в „Златни пясъци", отбеляза Димова.

Над 2900 проверки са направени през лятото и на крайбрежната алея във Варна и обекти в кв. „Галата", местностите Фичоза и Черноморец, село Шкорпиловци и град Бяла. Тук наложените актове са 48, а спрените от работа обекти - 32. Голяма част от тях обаче са били свързани със случая на антракс през юли.

От 1 юни до 12 септември в ОДБХ са получени 322 жалби, запитвания и сигнали от потребители. В резултат са връчени 57 наказателни постановления, на база на които са съставени актове на обща стойност 92 250 лева.

29 л сурово мляко, 14 кг сирене и по килограм кисело мляко, масло и кашкавал с неясен произход и без никакви документи, са били иззети при проверки за нерегламентираното предлагане на храни. Част от храните са иззети от тротоарни търговци край пазар „Чаталджа" и Синия пазар. Сред санкционираните има и улични търговци на риба, разкри шефът на отдел „Контрол на храните".

„Докато има търсене от гражданите на този вид продукти, ще има и предлагане", коментира ситуацията Димова. Тя предупреди, че при купуването на сурово мляко, сирене, яйца или друго, което се предлага по пазари и междублокови пространства, всеки носи отговорност за собственото си здраве и това на семейството си, тъй кат не се знае дали продуктите са произведени от здрави животни, при добра хигиена и дали не са третирани с антибиотици.

Отговорността е на потребителите и при купуването на плажа на храни, за които не е ясно къде и как са приготвени, предупреждават варненските хранителни инспектори. Според тях нерегламентираната плажна търговия с храни вече не е толкова масова.

От Областната дирекция по безопасност на храните отчитат труден сезон, най-вече заради случаите на антракс през юли. Заради увеличения обем на работа през целия изминал сезон във Варненско са били командировани хранителни инспектори от други области на страната.