/ Дарик Варна, архив
През зимата летището във Варна ще има директна въздушна връзка със 17 дестинации, от които пет са нови. Това съобщиха от фирмата концесионер на летищата във Варна и Бургас "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД, предаде БТА.

Втори превозвач ще извършва полети между Варна и Москва 

От компанията уточняват, че от днес влиза в сила зимното разписание на двете летища, което ще е в сила до края на март следващата година. Новите маршрути от и за летището във Варна са Ливърпул, Берлин - Шьонефелд, Кьолн, Хамбург и Париж Бове - Тиле.

Останалите дестинации са София, Виена, Истанбул, Москва - Домодедово, Лондон Лутън, Дортмунд, Мюнхен-Меминген, Айндховен, Ларнака, Тел Авив и Милано - Бергамо и Копенхаген.

Спрямо въздушните връзки през миналия зимен период се отчита 60 процента ръст на целогодишните маршрути тази година. Ежедневни полети ще се изпълняват до София и Виена, а до Истанбул те ще са пет пъти в седмицата /понеделник, вторник, четвъртък, събота и неделя.

От и за летището в Бургас през зимата ще се обслужват четири полета седмично до Москва - понеделник, сряда, петък и събота и с два полета на седмица до Лондон /понеделник и петък.

Летище Варна с рекорд – посреща двумилионния пътник

От "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД съобщиха още, че от началото на годината до края на септември варненското летище е обслужило над 1.8 милиона пътници. През 2019 г. летището във Варна работи с 9 нови авиокомпании и обслужва 5 нови дестинации. За същия период летището в Бургас е обслужило над 2.81 милиона пътници.

От началото на годината до средата на октомври и двете летища отчитат спад на пътниците с 12 на сто, което, според концесионера, е нормално развитие предвид над 50-процентовия ръст достигнат в периода 2015-2018 година и рекордната за всички времена изминала година.
БТА