Легендата за Невша - как бе спасена честта на една българка
Легендата за Невша - как бе спасена честта на една българка / netinfo
Легендата за Невша - как бе спасена честта на една българка
90617
Легендата за Невша - как бе спасена честта на една българка
  • Легендата за Невша - как бе спасена честта на една българка

Невша е живописно село, сгушено между магически скали. До него обаче се стига много лесно, защото е на по-малко от километър от магистрала „Хемус". Намира по-близо до Шумен, отколкото до Варна, но е част от Варненска област и попада в пределите на община Ветрино.

Името е първото нещо, което прави впечатление в Невша. Носят се няколко легенди за произхода му. Една от тях - най-красивата, много напомня за трагичната история на Калиакра.

Нягуша е била много красива българска девойка, живяла по време на турското робство. В деня на нейната сватба поробителите решили, че тази прелестна мома трябва да стане тяхна. Започнали да я гонят, а Нягуша тръгнала да бяга. За да спаси честта си, девойката скочила от висока скала край селото. От нейното име - Нягуша - дошло и името на селото. С годините, обаче, хората го прекръстили на Невша, разказва кметицата на Невша Зоя Атанасова.

Местността, в която Нягуша намерила смъртта си, днес се нарича Булото. И до днес на скалата не никне трева, споделя още кметицата на Невша.

Легендата за Невша  как бе спасена честта на една българка
netinfo

Поглед към Невша от платото над селото©Tours By Cielo/Катя Николова-Токушева

Невша е единственото село в община Ветрино, което не е променяло името си от своето създаване. Днес тук няма жени, които да се казват Невша или Нягуша. Има обаче много чужденци, привлечени от природата в района.

Невша е пример за интернационално съжителство. В селото живеят англичани, французи, грузинци, американци и дори един сириец. Последният не е бежанец и впечатленията от него са по-добри от всички останали чуждоземци.

Сред чуждестранните жители най-многобройни са англичаните. Поданиците на кралицата са и най-запалени привърженици на местната култура - обичат да гледат мачове от английското първенство в местното ханче, пият бира в промишлени количества и друсат кючеци, не спестява нито една подробност Зоя Атанасова.

Преди години, когато Невша е била общински център, жителите са били 3000. В момента постоянно пребиваващите в селото са около 500. Сред тях има и около 80 роми. Оказва се, че ромската махала е най-чистата и може би най-приветливата в селото, споделя още кметицата.

Легендата за Невша  как бе спасена честта на една българка
netinfo

През Невша минава ЖП линията Русе-Варна, най-старата в България©Tours By Cielo/Катя Николова-Токушева

Невша може да се похвали и с още няколко неща. Землището на селото е почти изцяло защитена територия, заобиколено отвсякъде от скални образувания. Единствено тук в страната се среща много рядката и защитена Трижилкова метличина. Разхождайки се из красивите местности наоколо можете да се натъкнете и на защитени диви орхидеи. В скалите над селото има и гнезда на египетски лешояд.

Земеделието е основен поминък в Невша. През последните години обаче се развива и туризмът, като в селото вече има две къщи за гости. Едната е собственост на холандец, който се занимава и със земеделие в района. Пустеещият бивш пионерски лагер в близост вече се връща към нов живот, но не за да посреща деца с червени връзки, а туристи, желаещи да посетят Невша - селото, носещо име на горда, красива българка.