Къде ще паркираме за лев на час
Къде ще паркираме за лев на час / Дарик Варна, архив

Зони за кратковременно паркиране е обособила общината във Варна. Те се намират на ул. „Русе” - в отсечката между улиците „Кръстю Мирски” и „Кавала”; на площадчето пред пресечката на ул. „Русе” и ул. „Кръстю Мирски”; на бул. „Чаталджа” - между улиците „Ген. Колев” и „Цар Асен”; между улиците „Печ” и „Драва Чех” и пред Областна управа.

Местата за паркиране са обезпечени с пътни знаци, пътна маркировка и надписи, чрез които на водача се указват условията на паркиране. Работнотото време на зоните е от 09.00 ч. до 19.00 ч. в работни дни. В извън работно време и в празнични дни зоните се ползват свободно.

Цените за ползване са:

за 30 минути - 0.50 лева;
за 1 час           - 1.00 лева;
за 2 часа         - 2.50 лева;
за 3 часа         - 3.00 лева;
за живеещите в определените зони за кратковременно паркиране – 10.00 лв., месечно, за 1 автомобил.

Безплатно зоната се ползва от автомобили със специален режим на движение и от автомобили на инвалиди. Заплащането, установяването и контролът на действителното времетраене на паркиране става с предварително закупен талон от паркинг-автомати, разположени в района на зоната. На живеещите в определените зони за кратковременно паркиране се издава специален талон, утвърден от кмета на община Варна. Талонът се издава от ОП “Управление и реализация на национални програми и проекти” (УРНПП).

Забранява се паркиране и престой на автомобил в зоната без закупен талон, поставен на видно място - на арматурното табло откъм страната на водача, както и  след изтичане на заплатеното време. При неспазване на режима, въведен в зоната, както и след изтичане на платеното със съответния талон време на автомобила, се прилага техническо средство за задържане тип “скоба”, а при необходимост - и принудително отстраняване с техническо средство “паяк”.