Кралски градинар за варненските палми: Като на мелба чесън са!
Кралски градинар за варненските палми: Като на мелба чесън са! / снимки: Дарик Варна

"Сигурно е интересно да има палми. Но при тази зеленина те са малко като на мелба чесън". Така членът на Кралското градинарско общество във Великобритания Христо Йорданов окачестви палмите по варненските улици. С екзотичните растения в саксии морската столица се сдоби преди няколко лета, а доказаният специалист разкри, че при завръщането си в родната Варна вчера е видял две „много уморени палми".

„Имали са тази възможност да го направят. Дай боже да не се случва втори път", коментира екзотичната придобивка потомственият градинар. За Христо Йорданов се знае, че е единственият българин, член на Кралското градинарско общество във Великобритания. 41-годишният варненец се прочу и с участието си на изложението в Hampton Court Palace миналата година. Йорданов бе първият представител на Източна Европа, който участва в най-голямото изложение на цветя в Англия. Тогава той и екипът му впечатлиха кралството с проекта си "+359 Българската градина".

Тази година доказаният специалист отново е поканен за участие в цветното шоу. Христо Йорданов вече е решил да пресъздаде Пътя на коприната, като проектът е кръстен „Градина на кръстопът. Българската градина в кралския дворец ще е с обща площ 24 кв.м., като нашенецът ще се опита да стилизира родния трибагреник. Бялото ще бъде оформено от мидени черупки, а зеленото с босилек. Аленият цвят ще бъде постигнат с помощта на червен босилек. С помощта на вплетени върбови клони пък ще бъде оформена спирала на безкрайността. Ще бъдат използвани още лавандула, чубрица, ралица, бегония, салвия, мента, копър и мурсалски чай. Подобно на първото си участие, след края на цветното шоу Йорданов ще раздаде растителността с благотворителна цел.

По време на изложение всеки посетител ще бъде дарен с мидена черупка от Българското Черноморие. За да бъдат набавени нужните 20 чувала с черупки, се организира акция. Желаещите да помогнат трябва да го направят до 15 юни, като повече информация може да се получи на бюро „Информация" в Мол Варна. За набиране на нужните за участието 74 000 лева има разкрит и дарителски SMS номер.

Изложението в Hampton Court Palace ще се проведе от 3 до 8 юли. Българската градина ще бъде посветена на гимнастика Йордан Йовчев и рекордното му шесто участие на олимпиада.

„По-важното в този живот е да имаме отношение", споделя Христо Йорданов. Варненецът е завършил "Филмово продуцентство" и "Мениджмънт", но най-голямата му страст са цветята. Четвърто поколение градинар е. През последните години се занимава с озеленяване на общински и частни обекти.

Кралски градинар за варненските палми Като на мелба чесън са
netinfo

Догодина на Христо /на снимката горе/ му предстои участие и на Цветното пролетно шоу в Челси. Там варненецът възнамерява да покаже градина изцяло с родни билки.