Кои ще са новите районни кметове на Варна?
Кои ще са новите районни кметове на Варна? / Дарик Варна, архив

С пълна пара вървят политическите пазарлъци за новите управници на петте районни кметства в морската столица. Миналия мандат те бяха избирани от гласоподавателите, но сега ще бъдат назначавани от местния парламент.  Почти сигурно е, че нито един от досегашните районни кметове няма да запази поста си. В публичното пространство се говори, че Пламен Градинаров, кадър на БСП, може да продължи да седи на кметския стол в район “Приморски”. Това обаче трудно ще се случи, тъй като никой не очаква “герберите”, мнозинство в градския парламент, да се лишат от едно от най-апетитните кметства. Според мълвата желаният от много хора пост може да бъде поверен на Петя Проданова, шеф на Бюрото по труда във Варна, която не успя да стане общински съветник от ГЕРБ.

Под въпрос все още е номинацията и за другото централно кметство – “Одесос”, което преди няколко месеца се сдоби с луксозна сграда за милиони. Първоначалното предложение на ГЕРБ е било поста да заеме добилият печална слава Славчо Славов. Бившият съветник от царската партия, който на тези избори премина в редиците на ГЕРБ, преди година се опита да осъществи театралната реформа в морската столица, без да има грам управленски опит в сферата на културата. След като размаха метлата и разтърси из основи театралните среди, кариерата му като шеф на ТМПЦ приключи бързо и безславно. Заради тези скандали, които все още се помнят добре, не е изключено “герберите” да предложат друго име.

Няма почти никакви съмнения, че начело на район “Аспарухово” ще застане Иван Луков. Той е ръководител на ГЕРБ в квартала и отдавна има опит в общинските дела.

Останалите два района – “Младост” и “Владиславово”, ще бъдат поети от хора на коалиционните партьори на ГЕРБ в местния парламент. Говори се, че наследник на Йорданка Юнакова ще бъде общинският съветник Христо Христов, който в момента е част от групата “Синя Варна утре”, като представител на “Новото време”. За кмет на “Владиславово” се спряга Неделчо Михайлов, лидер на “Нашият град”. Ако това се окаже  вярно, Михайлов ще седне в креслото на Добромир Джиков, който вече е общински съветник.

Спорове има не само за районните кметства, но и за шефските места на комисии в местния парламент. Една от най-важните комисии – тази по финанси и бюджет, вероятно отново ще бъде оглавена от лидера на ДПС в морската столица Янко Станев, независимо че партията на Ахмед Доган във Варненския общински съвет има само трима представители. Любопитна подробност е, че кметът Кирил Йорданов изрично е настоявал Станев да остане начело на финансовата комисия. Това разкри пред Дарик отлично осведомен източник, пожелал анонимност.

“Герберите” обаче ще сложат свой човек на другата важна комисия - по собственост и стопанство. Говори се, че председател ще бъде Валентина Софрониева, която през последната година беше юрист на Общинския съвет.

Ръководството на комисията по архитектура, по неофициална информация, ще поеме новото попълнение в Общинския съвет – Таня Парушева, изпълнителен директор на дружеството “Св. Св. Константин и Елена”.  Тази комисия, ако се вярва на слуховете, е била обещана на “Нашият град” още преди  изборите.

За коалиционните партньори на ГЕРБ е и комисията по образование. Тя вероятно ще бъде оглавена от Костадин Костадинов от  групата “Синя Варна утре”, като представител на ВМРО.

Здравната комисия, начело на която беше Ивайло Митковски от Синята коалиция, този мандат може би ще бъде поета от “червените”. Подходяща за поста е както проф. Анелия Клисарова, ректор на Медицинския университет, така и доц. Лидия Петкова, бивш шеф на Окръжна болница и настоящ началник на Клиниката по урология в лечебното заведение.

Колкото до комисията по туризъм, логичният избор е между шефа на Гранд хотел Варна Иван Портних от ГЕРБ и Николай Недков, заместник-председател на Надзорния съвет на “Златни пясъци”, който влезе в Общинския съвет от листата на Синята коалиция.

Всички тези имена остават в сферата на вероятностите. Въпросителните ще отпаднат чак на 16 ноември, когато се очаква всички номинации да бъдат обявени и одобрени на второто заседание на местния парламент.

Едно обаче е сигурно – в Общинския съвет ще влязат нови лица, които в зала “Пленарна” ще заемат местата на бъдещите районни кметове. Ако Иван Луков и Славчо Славов отидат в кметствата “Аспарухово” и “Одесос”, на тяхно място в градския парламент трябва да дойдат инж. Жельо Алексиев и икономистът Георги Недев, които са следващите в листата на ГЕРБ. В случай че Неделчо Михайлов стане кмет на “Владиславово”, в Общинския съвет ще се завърне Андрей Василев, досегашен общински съветник от “Нашият град”. На стола на Христо Христов от коалиция “Варна утре”, ако той оглави кметство “Младост”, пък ще седне Благомира Александрова.