Коалицията Янев-Марешки се прекръсти
Коалицията Янев-Марешки се прекръсти / БГНЕС, архив

„За ред, законност и справедливост с Марешки” е новото име на коалицията Янев-Марешки, което ще бъде оповестено официално в най-скоро време. Наименованието на формацията, която бе обявена преди месец като „РЗС Янев-Марешки”, съобщи лично аптекарският бос в интервю за Дарик Варна. Името на Яне Янев ще отпадне, тъй като названието на партията, на която той е начело, е достатъчно красноречиво, каза Марешки. „Аз приех коалицията да носи името на партията на Яне Янев, тъй като за ред, законност и справедливост се борят всички, включително и аз. Името е много хубаво, но трябва да му се вкара някакъв смисъл и затова слагам фамилията си отзад, за да се знае, че и аз участвам в тези процеси и нося своята отговорност”, заяви Веселин Марешки.

Марешки прогнозира, че коалицията му с Янев ще бъде в челната тройка на предстоящите парламентарни избори. „Кунева не ни е конкуренция, но ще се концентрираме върху нея, защото тя с този благовиден вид и неказваща нищо може да заблуди хората да си кажат, че е мила женица. А въпросът е какво е правила, къде е била преди да управлява, кои кръгове са я довели в политиката. „България на гражданите” ще се срине, защото те показват само стари лица - все хора, които са губили избори. Тяхното намерение е да възродят Тройната коалиция.”

По думите на Веселин Марешки, основните конкуренти на коалицията му с Яне Янев са ГЕРБ и БСП. В същото време обаче бизнесменът даде висока оценка на управлението на Бойко Борисов. „В тази поголовна криза в някои сектори ГЕРБ се справят много добре – построиха се пътища, зали, магистрали. Ако всичко това беше направено по време на излишъците на Тройната коалиция, сега Бойко Борисов нямаше да има какво да прави.”

Прогнозата на Марешки за броя на политическите субекти в новия български парламент е между 5 и 8. На въпрос дали възнамерява да управлява след това заедно с ГЕРБ, бизнесменът отговори: „Коалициите ще ги направят хората”, след което се зарече, че  министър на здравеопазването няма да стане.

Марешки поздрави „неопетнените” хора в СДС за това, че са се се опитали да променят партията, но заяви, че коалицията „РЗС с Марешки” няма да се разширява. СДС имал шанс само ако се откъсне от хората от миналото.

До ден-два коалицията „За ред, законност и справедливост с Марешки” ще издигне своя кандидатура за конституционен съдия, съобщи още бизнесменът. Номинацията щяла да бъде на достоен  и честен човек.