Кметът на Девня: В „Полимери” има и цианкалий
Кметът на Девня: В „Полимери” има и цианкалий / снимка: Областна администрация, архив

Освен трихлоретан, в „Полимери" има и дихлоретан, фреон, цианкалий и други неохраняеми опасни вещества. Това обяви пред Дарик кметът на Девня Атанас Кузев. Предприятието отдавна няма комплексно разрешително и условия за съхраняване на тези вещества, които са ненужни и не се охраняват, припомни Кузев.

Заради опасността от екологична авария, от днес на територията на девненския завод е обявено 30-дневно частично бедствено положение. Решението е на Щаба за изпълнение на плана за защита при бедствия в общината и цели цялостно обезопасяване на неработещия девненски завод.

Утре започва местенето на опасния трихлоретан, за което вече са създадени технически условия. Процесът по преместване на 2500 тона от опасния химикал в по-безопасен резервоар се очаква да продължи около 10 дни, в зависимост от атмосферните условия. Операцията ще бъде ръководена и финансирана от общината, като всички дейности ще се съблюдават на място от екипи на "Гражданска защита" и РИОСВ.

„Девненци от десетилетия живеят в тези условия и общо взето са свикнали. Но такава безотговорност на територията на Девня не е имало. Винаги е имало химически вещества и химически процеси, които са заплаха, но всички тези дейности са урегулирани и се ръководят от хора, които знаят как. А на територията на „Полимери" от няколко години няма специалисти, които да регулират тези процеси. Всички други заводи в Девня имат на територията си химически вещества и извършват химически процеси, но там има инженери, отговорни хора, които регулират тези дейности", коментира девненският кмет.

Проверка през септември 2013 г. установи, че в „Полимери" няма системна охрана, а над 2500 тона отпадъчен трихлоретан се съхраняват в цистерна от много години. Веществото трябва да се унищожи, но инсталацията, която върши тази работа, е нарязана за скрап, което вероятно е стратегически планирано.

Собственик на предприятието е бизнесменът Николай Банев. Активите на химическия завод са прехвърлени на новосъздаденото дружество „Полимери инвест", а задълженията са оставени на обявеното в несъстоятелност „Полимери" АД, обясни неотдавна областният управител Иван Великов.